Nawet jeśli nie jesteś mistrzem gotowania, na pewno w swej kuchni masz deskę do krojenia. To absolutny niezbędnik kuchenny, którego używamy na co dzień. Czy jednak dziś, w dobie nowoczesności, drewniana deska powinna się znaleźć w naszej kuchni?

Zdecydowanie tak. Przede wszystkim dlatego, że wykonana jest z naturalnego surowca. Poza tym, czy moda na plastik i hipoalergiczność nie wzięła się przypadkiem od sloganów marketingowych?

Właśnie. Dlatego tak wiele osób sięga po plastikową lub szklaną deskę do krojenia, zamiast po drewnianą. Dlaczego więc warto mieć deskę wykonaną z drewna? Okazuje się, że ma naprawdę sporo zalet.

Drewniana deska do krojenia – fakty i mity

Wielu przeciwników desek z drewna uważa, że ceramiczna lub z tworzywa sztucznego deska jest bardziej higieniczna. Z jednej strony nie sposób się nie zgodzić w tym argumentem.

Jednak nie zapominajmy, że drewno to naturalny surowiec, o który inaczej trzeba dbać niż o plastik czy ceramikę. Przede wszystkim takiej deski nie należy myć w zmywarce. Jednak odpowiednia pielęgnacja i higiena sprawiają, że mogą być równie sterylne, jak plastikowe.

Dzięki temu nie mnożą się w niej bakterie i zarazki i może nam służyć w doskonałej formie przez lata. Poza tym drobną uciążliwością taka deska ma same zalety. Być może właśnie dlatego jest nadal absolutnie oczywistym wyborem w kuchni.

Przede wszystkim deska drewniana do krojenia nie tępi noży, czego nie można powiedzieć o desce szklanej czy ceramicznej. Wykonana z drewna deska podobnie jak szklana także jest żaroodporna. Dlatego można na niej stawiać np. gorący garnek czy patelnię. I wreszcie walory estetyczne.

Eleganckie deski z drewna doskonale sprawdzają się do serwowania serów czy pieczywa. Używa się ich nawet w ekskluzywnych restauracjach. Zdecydowanie prezentuje się korzystniej niż ta wykonana z tworzywa. Tak naprawdę deski drewniane są uniwersalne.

Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia?

Jeśli zdecydujesz, że wystarczy Ci jedna deska w kuchni, drewniana deska do krojenia doskonale spełni się w tej roli. Z powodzeniem można używać ją do siekania surowego mięsa, krojenia warzyw czy pieczywa. Oczywiście, za każdym razem po jej użyciu należy ją odpowiedni zdezynfekować i odpowiednio o nią dbać.

Wiele osób nie docenia zalet deski do krojenia wykonanej z drewna. Tymczasem jej prawidłowa pielęgnacja zapewnia nie tylko higienę, ale i jej żywotność. Dzięki temu jedna deska z powodzeniem może służyć nam przez lata.

A plastikowe? Wymieniamy je zdecydowanie częściej, gdyż pod wpływem użytkowania pojawiają się nieestetyczne wgłębienia czy odkształcenia. Jak zatem dbać o drewnianą deskę?

Przede wszystkim podczas użytkowania nie należy używać dużej ilości wody czy oleju, gdyż mogą zostać one wchłonięte przez drewno. Nie jest to też dobre miejsce do przechowywania mięsa. Poza tym deskę do krojenia wykonaną z drewna wystarczy regularnie myć i dezynfekować.

I tak naprawdę to wszystkie zabiegi, aby była higieniczna i zachowała swoje walory przez lata.

Jaka deska do krojenia z drewna jest najlepsza?

  • Deska do krojenia
    Drewniana deska do krojenia – długość 36 cm
    65,00 

Bez wątpienia deska z drewna doskonale sprawdzi się w każdej kuchni. Tylko, którą wybrać? Na rynku dostępnych jest tak wiele propozycji, że jest w czym wybierać. Jeśli szukasz trwałej, solidnej deski, wybierz deskę bambusową.

Jest trwalsza i twardsza nawet od tej wykonanej z drewna bukowego. Bambus jest przyjazny dla środowiska i doskonale sprawdzi się w Twojej kuchni. Idealnie w kuchni sprawdzi się także deska z dębu, jesionu czy brzozy.

Delikatna struktura surowca nie tylko zapewni trwałe użytkowanie, ale także doskonale wpisuje się w najnowsze trendy w modzie. Stawiając na naturę, zapraszamy ją do swojego domu.

Takie najwyższej jakości deski z drewna macie Państwo dostępne w naszym sklepie online. Zdecydowanie polecamy je wszystkim miłośnikom ekologii oraz prostych rozwiązań na co dzień. Deska z drewna na pewno się nie potłucze, nie zarysuje oraz przy odpowiedniej pielęgnacji będzie tak samo antybakteryjna, jak deska ceramiczna.

Deski z drewna najlepiej nadają się do krojenia pieczywa, mięsa czy warzyw. Dzięki odpowiedniej technologii łączenia paneli drewnianych powierzchnia deski jest gładka i jednocześnie antypoślizgowa. I na dodatek łatwo można ją umyć tak jak tę z tworzywa sztucznego. Po prostu idealna.

0
    0
    Twój koszyk
    Twój koszyk jest pustyPowrót do sklepu